Vurderer eller ønsker du å gå veien fra utvikler til løsningsarkitekt

En av de tryggeste og mest attraktive bakgrunnene i IT-bransjen er stillingen som løsningsarkitekt. Løsningsarkitekter er også blant de som tjener best i IT-bransjen. Vår COO, Thomas Schibbye deler sine råd for deg som ønsker å en karriere som løsningsarkitekt.

Glasspaper rekrutterer jevnlig til stillingen som løsningsarkitekt og etterspørselen etter løsningsarkitekter har tidvis vært stå stor at mange virksomheter ser etter talenter som kan ta steget videre til å bli en løsningsarkitekt. Den oftest etterspurte bakgrunnen til talentene er da med bakgrunn som utvikler, forteller Thomas Schibbye.

Å gå fra utvikler til løsningsarkitekt kan være en naturlig karriereprogresjon for mange med en utviklerbakgrunn. Som løsningsarkitekt har du ansvaret for å designe og definere arkitekturen til et IT-system eller en applikasjon for å oppfylle spesifikke forretningsbehov. Her er noen tips til steg du kan ta for å bli en løsningsarkitekt:

  1. Utvid din tekniske kunnskap: Som utvikler med noen års erfaring har du allerede en solid teknisk kompetanse, men som løsningsarkitekt er det viktig å ha bred kunnskap om ulike teknologier, plattformer og rammeverk. Fortsett å holde deg oppdatert om nyutviklinger og trender innen IT-området.
  2. Lær om arkitekturprinsipper og mønstre: Studer og forstå ulike arkitekturprinsipper, designmønstre og beste praksis som brukes i bransjen. Dette kan omfatte ting som mikrotjenester, skalerbarhet, sikkerhet, ytelse og integrasjon av systemer. Eksempler på relevante kurs for å tilegne seg relevant arkitekturkompetanse er TOGAF, AWS Certified Solutions Architect og Google Cloud Architecture.
  3. Utvikle dine kommunikasjons- og lederegenskaper: Løsningsarkitekter må kunne kommunisere effektivt med forskjellige interessenter, inkludert forretningsbrukere, utviklere og ledere. Arbeid med å forbedre dine presentasjonsferdigheter og evnen til å forklare komplekse tekniske konsepter på en enkel måte.
  4. Få erfaring med helhetlig systemdesign: Ta initiativ til å være involvert i prosjekter der du kan bidra til helhetlig systemdesign. Dette kan innebære å jobbe tett med forretningsbrukere, bidra til arkitekturdesign og identifisere de mest hensiktsmessige teknologiske løsningene.
  5. Bygg domenekunnskap: Få kunnskap om bransjen eller domenet der du ønsker å arbeide som løsningsarkitekt. Forstå forretningsbehovene, utfordringene og kravene i den spesifikke bransjen, da dette vil hjelpe deg med å designe relevante og effektive løsninger.
  6. Ta ansvar for teknisk ledelse: Søk muligheter til å lede tekniske team eller prosjekter. Dette vil gi deg verdifull erfaring med å ta beslutninger på arkitektur- og designnivå, samt samarbeide med andre interessenter.
  7. Sertifiseringer: Utforsk relevante sertifiseringer innen arkitektur, for eksempel Togaf, Archimate og teknologispesifikke design og arkitektur sertifiseringer innen AWS, Google Cloud og Azure. Disse sertifiseringene kan hjelpe deg med å validere og formalisere din kompetanse som løsningsarkitekt. Både kurs som forbereder deg til sertifiseringene og sertifiseringene kan du ta hos Glasspaper.
  8. Bygg et nettverk: Delta i bransjekonferanser, seminarer eller meet-up-grupper for å møte andre arkitekter og utvide nettverket ditt. Diskuter problemstillinger, del erfaringer og lær av andre som allerede jobber som løsningsarkitekt.

Mener du at du allerede er klar for stillingen som løsningsarkitekt og vil bli kontaktet når Glasspaper har oppdrag på løsningsarkitektur som samsvarer med din bakgrunn kan du registrere deg enkelt her. Du kan laste inn LinkedIn profilen din, skrive kort hva du er interessert i og legge inn kontaktdata så er du ferdig på 2 minutter.