Nasjonal sikkerhetsmåned er snart over

Sikkerhet blir stadig viktigere i det digitale nettsamfunnet som vi er blitt en del av både på jobben og i privatlivet. Nasjonal sikkerhetsmåned er en årlig dugnad i oktober som gjennomføres av Norsk senter for informasjonssikring. I år har vi over 250 000 deltakere, over 300 bedrifter og til disse sendes det ut over 2 millioner leksjoner til de ansatte i virksomhetene. Det er åttende året på rad som det arrangeres og i år er det et rekordår. Rekorden var fra 2016, da var det 190 000 deltakere med.

Det viktigste med sikkerhetsmåneden er å øke kunnskapen om IT-sikkerhet og skape en tryggere digital hverdag hos virksomheter over hele landet. I et stadig mer digitalisert samfunn er flere og flere mennesker aktive på internett. Det gjør at det stilles høyere krav til å opplyse om IT-sikkerhet. Mange er uvitende når det kommer til hvilke konsekvenser det kan få å ikke opptre varsomt på det store internett. Målet med årets sikkerhetsmåned er derfor å øke kunnskapen rundt skadelig e-post og svindel på nett.

Rekordår for sikkerhetsmåneden

Trude Talberg-Furulund, seniorrådgiver i Norsis, mener at det finnes flere grunner til at det i år er et rekordår målt i antall deltakere. Hun mener det har mye å gjøre med at flere blir bevisst sikkerhetsmåneden og Norsis sitt tilbud. Folk er også blitt mer bevisst på sikkerhet. Samtidig som hun mener deltakertallet også kan skyldes at de har fått nye samarbeidspartnere. Til tross for rekordår er det fortsatt mange vi ikke når, understreker Talberg-Furulund.

Mørketallsundersøkelsen synligjør store sikkerhetsglipp

Hvert år gjennomfører Næringslivets sikkerhetsråd en undersøkelse som heter mørketallsundersøkelsen og den går ut på å avdekke de menneskene som blir utsatt for hacking, nettrusler, sosial manipulering eller annen form for nettangrep. Resultatet av mørketallsundersøkelsen viser at hele 40% av de 1500 virksomhetene som er med, ikke er klar over at de er blitt svindlet.

-Norge er et samfunn som er bygget på tillit og det skal vi være glad for, sier Talberg-Furulund. Hun mener at dette dessverre gjør oss mer utsatt for svindel enn andre.
- Vi må derfor jobbe mer aktivt med digital sikkerhet og holdninger til informasjonssikkerhet, sier Talberg-Furulund.

Sikkerhet på jobb og privatliv

Sikkerhetsmåneden setter fokus på sikkerhet for den vanlige ansatte, det er ikke fokus på teknisk sikkerhet. Norsis jobber for en tryggere digital hverdag og det gjelder alle. Talberg-Furulund sier at som oftest tar man med seg digitale duppeditter hjem og det gjør at vi også må være bevisst egen sikkerhet i privatlivet. Norsis har derfor på vegne av den norske regjeringen fått ansvaret for å styrke det norske samfunnet sikkerhetsfokus.

I samarbeid med XtraMile har Norsis i år sendt ut flere ulike leksjoner til ansatte i norske virksomheter. Leksjonene dekker mange viktige temaer som i disse dager har vist seg å være reelle problemer i samfunnet. Sikker pålogging, aktivering av to-trinns bekreftelse på Facebook, svindel i sosiale medier og falske e-poster er temaer leksjonene tar for seg.

Det er korte og enkle leksjoner som spiller på gode eksempler tilknyttet de ulike temaene. Leksjonene kan tas hvor som helst, da de tilbys gjennom XtraMiles sin e-læringsplattform. Eksemplene gjør det enkelt å forstå hvordan akkurat du som ansatt i et selskap eller som privatperson kan bli bedre rustet i kampen mot nettsvindel og skadelige e-post, forteller Sten Ove Elvegård, rådgiver i XtraMile.

Finn ditt kurstilbud

Glasspaper på sosiale medier

Bli en del av Glasspaper på sosiale medier