ITIL 4 FAQ

Vi har forsøkt å samle svar på relevante spørsmål i forbindelse med ITIL 4 og det nye sertifiseringsløpet. Om du ikke finner svar på det du lurer på ta gjerne kontakt.

Når kommer den nye ITIL versjonen og hva vil den hete?  
ITIL 4 vil bli lansert i 2019 og den reflekterer rollen ITIL 4 vil spille i organisasjoner for å navigere riktig i den fjerde industrielle revolusjon.  

IT er kjernen i enhver virksomhet i dagens verden. Den nye ITIL 4 fører med seg muligheten til å reflektere det raske og komplekse miljøet vi lever i, samt finne nye måter å jobbe på. Det innebærer nærmest alt som er essensielt, ikke bare for ITSM profesjonelle, men også for de som jobber i den digitale transformerte verdenen.  

ITIL 4 vil utvikle seg til å gi en fullstendig IT/Digital operasjonell modell, som dekker hele leveringen av tech-aktiviterte produkter og tjenester i virksomheten. 

Hvilke sertifiseringsnivåer består ITIL 4 av?  
Axelos som er vår strategiske partner har lansert ITIL 4 sertifiseringskjema og det inneholder følgende nivåer:  

 • ITIL Foundation  
 • ITIL Specialist modules   
 • ITIL Strategist  
 • ITIL Leader  
 • ITIL Master  

I Q1 2019 vil ITIL 4 Foundation bli lansert. Deretter vil de påfølgende nivåene bli lansert i H2 2019. Sertifiseringsoversikten nedenfor er justert med ITIL v3 og har blitt strømlinjeformet for å legge til rette for at Practitioners kan fortsette sin ITIL-sertifisering.  

itil-4-certification-scheme-700x428.png

Et av hovedtrekkene til den nye ITIL 4-sertifiseringen er at den nå danner  to forskjellige retninger;  ITIL Managing Professional (ITIL MP) og ITIL Strategisk leder (ITIL SL).  

De to trackene består av fem moduler eller to moduler i tillegg til Foundation sertifiseringen. 
For å bli en ITIL Managing Professional (ITIL MP) må du fullføre følgende moduler:  

 • ITIL 4 Foundation  
 • ITIL Specialist: Create, Deliver & Support  
 • ITIL Specialist: Drive Stakeholder Value  
 • ITIL Specialist: High Velocity IT  
 • ITIL Strategist: Dirrect, Plan & Improve  

For å bli en ITIL Strategic Leader (ITIL SL) må du fullføre følgende moduler:  

 • ITIL 4 Foundation  
 • ITIL Strategist: Direct, Plan & Improve  
 • ITIL Leader: Digital & IT Strategy  

For å være kvalifisert til å bli en ITIL Master må du ha både ITIL Managing Professional (ITIL MP) og ITIL Strategic Leader (ITIL SL) sertifiseringer.  

Jeg har tatt ITIL Foundation. Hvordan kan jeg overføre den til ITIL 4?  
Hvis du kun har gjennomført ITIL v3 Foundation, anbefales det å ta ITIL 4 Foundation kurs for å kunne overføres til det nye sertifiseringsprogrammet. Her kan du velge et 2-dagerskurs eller gå direkte på testen.

Det er en stor mengde nytt materiale i ITIL 4 Foundation, derfor er en ny eksamen nødvendig for å vurdere kandidatens kunnskap om den nye ITIL 4 Foundation veiledningen.  

Alternativt kan du også oppnå 17 sertifiseringspoeng (credits) fra ITIL v3 ordningen som vil gjøre deg kvalifisert til å ta ITIL Managing Professional-overgangsmodulen for å gå over til ITIL 4. 

 Jeg har oppnådd 3 eller 4 Practitioner sertifiseringspoeng (creditsi v3 sertifiseringsprogrammet. Hvordan skal jeg migrere til ITIL 4?  
Med 3 til 4 sertifiseringspoeng (credits) utover Foundation har du to anbefalte alternativer for å gå over til ITIL 4 avhengig av hva de ønsker å oppnå i sertifiseringsprogrammet. 

Alternativ 1: Kandidater kan ta ITIL 4 Foundation og en ytterligere modul i et foretrukket område av interesse, enten kan du bli en ITIL-spesialist, strateg eller leder.  

Alternativ 2: Kandidater kan jobbe for å samle 17 sertifiseringspoeng (credits) fra ITIL v3 for å bli kvalifisert til å ta ITIL Managing Professional Transition-modulen.  

Jeg har oppnådd 6 eller flere Practitioner sertifiseringspoeng  (creditsi v3-sertifiseringsprogrammet. Hvordan skal jeg overføre det til ITIL 4?  
Hvis du har oppnådd 6 sertifiseringspoeng (credits) eller mer siden ITIL v3 Foundation, vil vi anbefale å fortsette å samle v3 sertifiseringspoeng (credits) for å sørge for en enkel overgang til ITIL 4 og få ITIL Managing Professional-betegnelsen. Man er nødt til å nå 17 sertifiseringspoeng (credits) for å kunne ta ITIL Managing Professional overgangsmodul.  

Jeg er en ITIL ekspert. Hvordan bør jeg gå over til ITIL 4? 
Hvis du har oppnådd ITIL v3 ekspert, kan du ta ITIL Managing Professional Transition modul så snart du er utnevnt for å oppnå ITIL Managing Professional-tittel.  

Etter å ha oppnådd ITIL Managing Professional-tittelen og du er interessert i å forfølge ITIL Strategic Leader-strømmen, trenger du bare å fullføre ITIL Leader Digital & Strategy modulen. 

Når du har fullført begge strømmer, er du kvalifisert til å bevege deg mot ITIL Master.  

Hvorfor er det ikke noen ITIL 4 Foundation overgangsmodul?  
På grunn av strukturen til ITIL 4 Foundation, vil det ikke bli noen overgangsmodul på Foundation nivå. Det er en stor mengde nytt materiale i ITIL 4 Foundation derfor er det nødvendig med en enkelt eksamen for å vurdere kandidatens kunnskap om den nye ITIL 4.  

Er ITIL Foundation opplæring obligatorisk? 
Vi oppfordrer alle kandidater til å delta i opplæring for å få full forståelse for det nye materialet og forberede seg til eksamen. 

Hvorfor kreves det 17 sertifiseringspoeng (credits) for å kunne ta ITIL Managing Professional Transition modul?  
For å holde en konsekvent tilnærming og gjenkjenne eventuelle tidligere investeringer du har i ITIL v3, vil det være nødvendig med samme poengsum for de som ønsker å gå fra v3 til ITIL 4 via ITIL Managing Professional Transition-modulen.  

Etter å ha fått de nødvendige sertifiseringspoengene fra ITIL v3, vil du kunne ta ITIL Managing Professional Transition-modul uten å måtte ta MALC eksamen. 

Hvor er ITIL Practioner i det nye sertifiseringsprogrammet? 
ITIL Practioner vil ikke lenger bli en separat modul i ITIL 4-sertifiseringsprogrammet, men kunnskapen og prinsippene fra ITIL Practioner veiledningen vil være grunnleggende for alle moduler i ITIL 4.  

Kandidater kan også bruke sine ITIL Practitioner sertifiseringspoeng (credits) for å fortsette sin ITIL-reise. Hvis en kandidat har samlet 17 sertifiseringspoeng (credits) vil de være kvalifisert til å ta ITIL Managing Professional Transition-modulen uten å ta MALCeksamen. 

Når vil kursene og eksamen være klar  
ITIL Foundation kurset kommer 4. mars hos Glasspaper. De videregående kursene kommer først i slutten av 2019.  

Hvordan går ITIL v3 mot ITIL 4? 
Mens ITIL 4 beholder mange av kjerneelementene til ITIL v3, og mye av den eksisterende veiledningen vil bli gjenkjennelig i deler av ITIL 4. Men det er ikke direkte samsvar mellom de to sertifiseringsprogrammene.  

Når vil ITIL v3 bli redusert? 
Overgangen vil bli en gradvis prosess, slik at kandidater kan fortsette å samle inn sine ITIL v3 Intermediate sertifiseringspeong (credits) for å aktivere overgang til ITIL Managing Professional. 

Axelos vil derfor ikke fjerne ITIL v3 før juni 2020.  

Hvorfor ITIL 4 fremfor ITIL v3? 

ITIL v3 refereres til som den nåværende versjonen av ITIL. ITIL v3 ble oppdatert i 2011, men det var kun en ny utgave og ikke en versjon, derfor benytter de betegnelsen ITIL v3 for klarhetens skyld.  

Når vil ITIL Managing Professional Transition modulen forsvinne som kurs og sertifiseringseksamen 
ITIL Managing Professional Transition modulen vil forbli gyldig i minst et år etter lanseringen.  

Vil ITIL Maturity modellen bli oppdatert ?  
ITIL Maturity modellen er en viktig ressurs for mange fagfolk og må tilpasses de oppdaterte ITIL-rammene. Axelos planlegger å oppdatere Maturity modellen når de har utgitt hele ITIL 4.  

Kilde:
ITIL 4 Axelos Public Frequently Asked Questions (FAQs)