Kurs for utviklere

Glasspaper er offisiell leverandør av VMware kurs:

VMware Authorized Training Centre (VATC)


VMware vCenter: Windows eller Appliance?

/>
VMware vExpert Christian Mohn har uttalt seg om du burde velge Windows eller Appliance når du har vCenter!

VMware vExpert/VCP/VCAP-DCA/DCD: Christian Mohn

Forfatter av denne artikkelen.
Stilling: Senior Solutions Architect, Proact IT Norge - Nestleder VMware User Group (VMUG) Norge.

Når VMware vSphere 6.5 ble tilgjengelig i november 2016, dukket det opp en hel rekke med nye muligheter i VMware vCenter. For første gang er også vCenter Server Appliance (VCSA) et ordentlig fullverdig alternativ . VCSA er en VMware Photon (Linux)-basert virtuell appliance, som nå overtar for det tradisjonelle Microsoft Windows-baserte administrasjonsverktøyet. Windows varianten er fremdeles tilgjengelig som en mulighet, men det er faktisk nå slik at en rekke av de nye funksjonene i v6.5 kun er tilgjengelige i appliancen.

VCSA 6.5 inkluderer et migreringsverktøy som gjør det mulig å flytte eksisterende vCenter 5.x/6.0 installasjoner over til VCSA, via et enkelt grensesnitt. Ved en migrering fra Windows vCenter til VCSA gjør man kort fortalt datamigreringen som en del av installasjonen, og det nye vCenteret overtar rollen til det gamle når installasjonen er fullført. Når dette er utført, overtar det nye vCenteret rollen til det gamle, inklusiv IP-adresser og DNS navn, og det gamle vCenteret blir slått av.

I tillegg til en enklere implementasjonemetode, tilbyr VCSA også en del annen ny funksjonalitet i v6.5. Innebygget “High Availability” med en passiv stand-by node og Backup / Restore verktøy er også nyheter som kun finnes i appliancen. High Availability implementeres ved å sette opp tre VCSA instanser, hvor den ene er aktiv, den andre er passiv og den tredje fungerer som et HA-vitne som holder orden på hvilken av de to HA-nodene som er aktive til enhver tid. Dette sørger for at ved bortfall av den ene av VCSA’ene i HA-paret, tar den andre over og tilbyr vCenter tjenestene transparent for brukere og ESXi-hoster.

Den innebygde Backup/Restore funksjonaliteten sørger for at en kan ta backup av VCSA-databasen, inkludert Update Manager og Auto Deploy, til en nettverkslokasjon. Restore gjøres da enkelt ved å starte installasjon av en VCSA, for så å peke den mot backup-filen.

Tidligere har et av ankepunktene mot å kjøre vCenter som en appliance vært at man har hatt behov for en Microsoft Windows server ved siden av, dersom man benytter seg av VMware Update Manager for patching og oppgradering av miljøet. Det er derfor en gledelig nyhet at i VCSA 6.5 er Update Manager inkludert direkte i appliancen, og at behovet for en ekstern VM for dette dermed er eliminert. Et annet ankepunkt har vært mangel på forståelse av hvordan man skulle ta backup an appliance, og samtidig sørge for at databasen er konsistent. Dette er ivaretatt av vPostgres-databasen som VCSA baserer seg på, og en vanlig VM backup via VMware vStorage API for Data Protection (VADP) sørger for at backupene som blir tatt via API’et blir konsistente. Alternativt kan man nå også benytte seg av den nye innebyggede Backup-muligheten som en ekstra sikkerhet.

Med vSphere 6.5 fortsetter VMware også sin overgang fra den Windows-baserte vSphere-klienten, til nyere kryss-plattform HTML klienter. Med v6.5 setter VMware et endelig punktum for Windows klienten, den er rett og slett ikke tilgjengelig lenger fra og med denne versjonen. Det er fremdeles to klienter tilgjengelig for vCenter 6.5, enten den Adobe Flex-baserte HTML klienten som har vært tilgjengelig siden v5, eller den nye HTML-5 klienten. Dessverre er det fremdeles slik at ikke all funksjonalitet er tilgjengelig i HTML-5 klienten, men dette er noe som VMware stadig jobber med å forbedre. Faktisk er det slik at HTML-5 klienten fra VMware oppdateres mye oftere en både vCenter og ESXi, og oppdaterte versjoner av denne dukker opp nesten ukentlig! Dette er en god nyhet, siden mange har et noe anstrengt, og det med rette, forhold til den “tradisjonelle” HTML klienten.

Når appliancen nå er fullt på høyde med, og faktisk forbigår Windows varianten i funksjonalitet, er det med andre ord ikke noen grunn til å ikke vurdere å migrere til vCenter Server Appliance ved neste oppgradering. Det er verdt å merke seg dog at en per dags dato ikke kan flytte fra vCenter 6.5 på Windows til VCSA 6.5, det er kun mulig å migrere i forbindelse med versjonsoppgradering enten fra vSphere v5.5u3 eller 6.0u2 — Så ikke oppgrader til vCenter 6.5 på Windows, før du har sjekket mulighetene for å flytte over til VCSA, det er godt mulig at det i fremtidige versjoner ikke vil finnes en Windows versjon overhodet.Epost mottat


Du er nå meldt på nyhetsbrevlisten

Epost mottat


Du er nå meldt på nyhetsbrevlisten

Kontakt oss

Kursansvarlig VMware

Siren Markussen

91670051

itpro@glasspaper.no


Glasspaper er kåret til Årets Microsoft Kurspartner 2017 - dette er åttende år på rad vi mottar denne hedersprisen